Wetsvoorstel particuliere huur

Hugo de Jonge heeft een plan voor goedkopere huurwoningen. Maar werkt dat ook? Het puntenstelsel, ook wel het woningwaarderingsstelsel (WWS) genoemd, wordt verplicht. Een maximale huur van 1021,02 euro wordt ingevoerd. Door het WWS af te dwingen kunnen boetes tot wel 20.000 euro worden uitgedeeld bij te hoge huurprijzen voor particuliere huur door o.a. de gemeente.

 

Wetsvoorstel particuliere huur 

Een nieuw middensegment voor particuliere huur:

Er wordt een nieuw middensegment gerealiseerd voor woningen vanaf de huidige liberalisatiegrens tot en met 186 punten. Dat betekent dus niet slechts dat de liberalisatiegrens wordt opgehoogd, maar naast het huidige sociale segment komt een volledig nieuw middensegment. Het totaalplaatje ziet er als volgt uit:

Laagsegment

Huidige sociale stelsel, woningen met een aanvangshuurprijs tot de huidige liberalisatiegrens (148 punten, € 808,06)

Middensegment

Woningen met een aanvangshuurprijs vanaf de huidige liberalisatiegrens tot en met 186 punten (€ 1.021,02)

Hoogsegment

Woningen met een aanvangshuurprijs boven de maximale middenhuurgrens (vanaf 187 punten)

 

De huurprijs van woningen wordt nu bepaald aan de hand van het aantal punten, maar dit is niet verplicht. Hierdoor bepalen verhuurders zelf de huurprijzen. Deze wet moet dat verleden tijd maken.

De verhuurders van woningen met meer dan 186 punten kunnen zelf de prijs bepalen, zonder grenzen. Dit blijft een vrije sector. Lopende contracten blijven eerst staan. Alleen als je een nieuwe woning huurt, gelden ook de nieuwe regels.

Verhoging van de huurprijs voor particuliere huur:

 

Segment

Maximale jaarlijkse huurprijsstijging

Laagsegment

CAO + 0 %

Middensegment

CAO + 0,5%

Hoogsegment

De laagste van CAO + 1% en CPI + 1% (dit geldt tot mei 2024)

 

Dwingend Puntenstelsel (WWS) voor particuliere huur:

 

Het WWS is op dit moment nog afdwingbaar, maar wordt uiteindelijk dwingend. Dat wil zeggen dat als de gemeente merkt dat een verhuurder een te hoge huurprijs vraagt, ze dan kunnen ingrijpen. De gemeente zal in eerste instantie een waarschuwing uitgeven en niet meteen het beheer overnemen. Dit gaat wel heel erg ver want als men gaat ingrijpen verlies je als verhuurder dus de feitelijke zeggenschap over het pand, zonder tussenkomst en toetsing van de rechter!

Ok legt het wetsvoorstel een nieuwe plicht bij de verhuurder. De verhuurder is namelijk verplicht om de puntentelling van een woning in de particuliere huur en de daarbij horende maximale huurprijs als bijlage aan het huurcontract te voegen.

De Tweede Kamer buigt zich na de zomer waarschijnlijk over dit plan van Hugo de Jonge, die de nieuwe wet per 1 januari 2024 hoopt in te voeren. Dat er iets gaat veranderen staat vast, tot die tijd is het goed om als particuliere verhuurder hierop te anticiperen.

Tussendoor houden we je hier en op onze socials op de hoogte van de huurperikelen rondom dit wetsvoorstel.

 

 

Bron@chepri.eu