Huurcontract Verlengen: De Positieve Gevolgen

We krijgen regelmatig een verzoek: verhuurders en huurders die vragen of ze hun huurcontract kunnen verlengen. Een begrijpelijke vraag gezien de huidige omstandigheden. Laten we, voordat we direct een beslissing nemen, enkele belangrijke aspecten overwegen;

Het Verlengen van Tijdelijke Huurcontracten

Wanneer we het hebben over het verlengen van een huurcontract, doelen we op de overeenkomsten die zijn afgesloten voor een tijdelijke periode van maximaal 24 maanden. Het is essentieel om te onthouden dat dit soort tijdelijke huurcontracten slechts eenmaal kan worden verlengd voor dezelfde duur.

Overgaan naar Onbepaalde Tijd

We ontvangen vaak vragen over de mogelijkheid om na afloop van het contract een nieuwe overeenkomst te sluiten met de huidige huurder. Helaas is dit niet mogelijk. Wanneer u ervoor kiest de contractperiode met de huidige huurder te verlengen, wordt het huurcontract automatisch omgezet naar een huurcontract voor onbepaalde tijd.

De Regels na Verlenging

Het huurcontract voor onbepaalde tijd heeft andere regels dan het huurcontract voor bepaalde tijd. Hieronder zetten we de belangrijkste regels voor u op een rij:

=     De gronden voor opzegging veranderen. Bij een huurcontract voor bepaalde tijd kon u zonder specifieke reden de huurovereenkomst beëindigen aan het einde van de periode. In het geval van een huurcontract voor onbepaalde tijd zijn er specifieke geldige redenen vereist voor opzegging, en dit moet via de rechtbank worden gedaan.

 

=     De huurder heeft nog 6 maanden de tijd om bij de huurcommissie te informeren of de aanvangshuurprijs in overeenstemming is met de puntentelling. Het is dus van groot belang dat u ervoor zorgt dat de woning is verhuurd volgens deze puntentelling. Niet voldoen aan deze eis kan aanzienlijke risico's met zich meebrengen.

De Voordelen van Verlenging

Hoewel er veranderingen zijn bij het overschakelen naar een huurcontract voor onbepaalde tijd, zijn er ook voordelen aan verbonden. Als alles soepel verloopt, blijft de huurder voor een langere periode in uw woning, waardoor u bespaart op mutatiekosten. Bovendien vermijdt u leegstand, en u kent de huurder al en weet wat u van hem of haar kunt verwachten.

Kortom, het verlengen van een huurcontract heeft zowel enkele veranderingen in regels als potentiële voordelen. Het is belangrijk om de situatie zorgvuldig te overwegen en de beste beslissing te nemen voor zowel u als de huurder.

Wanneer u vragen heeft over het verlengen van uw huurcontract, neem dan contact op met Jeroen van Haring Verhuurmakelaar, hij helpt u graag verder!