Wacht met het verkopen van stenen!

Het lijkt maar niet door te dringen hoeveel mensen schade (gaan) ondervinden van de voorgenomen belastingmaatregelen gericht op vastgoedeigenaren. Onlangs is geconstateerd dat een aanzienlijk deel van de particuliere verhuurders zich gedwongen ziet een deel van hun vastgoed te verkopen als gevolg van een serie niet te verklaren voornemens van het kabinet.

 

Bron: @annexum, belastingdienst & vastgoedbelang 

Deze voorgenomen wetgeving, waar onder andere een verhoogde belastingdruk in box 3 en een verbod op tijdelijke huurcontracten onderdeel van uitmaken, maakt het financieel zeer onaantrekkelijk om vastgoed aan te houden voor vastgoedeigenaren. Dit terwijl velen juist sterk afhankelijk zijn van deze inkomsten. Verkopen lijkt dan ook een logische stap. Het is belangrijk om te realiseren dat particuliere vastgoedeigenaren - kleine beleggers - vaak onterecht worden bestempeld als huisjesmelkers. In werkelijkheid vormt het aangeschafte vastgoed voor velen een aanvulling op of zelfs het volledige pensioen. De voorgenomen belastingmaatregelen zetten echter een pijnlijke streep door deze voorheen veilige pensioenvorm. Maar zij zijn niet de enigen die getroffen worden. De grootschalige verkoop van huizen door particuliere verhuurders, die naast de corporaties de grootste huisvesters van Nederland zijn, verslechtert de positie van huurders aanzienlijk. Niet iedere woningzoekende kan zich immers een eigen woning veroorloven.

Het is opmerkelijk dat voorgenomen belastingmaatregelen die duidelijk een grote groep mensen treffen - in dit geval kleine vastgoedeigenaren, maar ook huurders en woningzoekenden in Nederland - niet al in een eerder stadium zijn aangepakt. Gelukkig lijkt er langzaam verandering in de lucht te hangen. Niet alleen groeit de publieke verontwaardiging tegen deze maatregelen, er worden ook intelligente alternatieven voorgesteld. Zo heeft vastgoedprofessor Tom Berkhout onlangs geopperd om een nieuwe box 4 te introduceren, waarin vastgoed 'geïsoleerd' kan worden belast. Dit zou betekenen dat de staat verzekerd is van een stabiele geldstroom door alleen belasting te heffen over de WOZ-waarde van vastgoed en niet over de inkomsten daaruit. Een eenvoudige, maar doeltreffende oplossing.

Daarom willen wij een oproep doen aan alle particuliere vastgoedbeleggers: verkoop jouw stenen voorlopig niet. De huidige voornemens van het kabinet zijn onredelijk en hebben terecht veel kritiek ontvangen, waardoor het zeer waarschijnlijk is dat ze het niet zullen halen. Hoewel het enige doorzettingsvermogen vergt, lijkt het op de lange termijn verstandig om vast te houden aan jouw vastgoed.

Heb je vragen over de voorgenomen belastingmaatregelen en de mogelijke impact op jouw vastgoedbeleggingen? Ben je op zoek naar advies en mogelijke oplossingen? Neem dan nu contact met ons op. Ons team van experts staat klaar om jou te ondersteunen en te helpen bij het nemen van de juiste beslissingen. Samen kunnen we werken aan het beschermen van jouw investeringen en het behoud van een veilige toekomst. Wacht niet langer, neem actie en laat ons jouw partner zijn in deze uitdagende tijden.