Maximaliseer jouw verhuurinkomsten en toekomstbestendig jouw woningen

We hebben je al eerder op onze website geïnformeerd over het nieuwe wetsvoorstel Betaalbaar wonen, het woningwaarderingsstelsel en dat er nieuwe regels zijn voor lopende huurcontracten. Wat kun jij als verhuurder in de tussentijd doen?

 

 

  • Verhoog het puntenaantal van jouw woning. Als verhuurder kun jij het overgangsrecht van dit jaar benutten door te investeren in jouw woning, zodat het puntenaantal boven de 186 punten uitkomt. De overheid zal deze strategie aantrekkelijker maken door groene energielabels meer te belonen dan voorheen. Met de juiste investeringen is het vaak mogelijk om een energielabel A of hoger te behalen. Zelfs voor energielabels E, F of G worden aftrekpunten toegekend, dus het verduurzamen is in dat geval ook de investering waard. Met een zogenaamde 'quickscan' krijg jij inzicht in het huidige aantal punten van jouw woning en de mogelijkheden om dit aantal tverhogen. Het kan overigens ook zijn dat de WOZ-waarde van jouw woning in de loop der tijd dusdanig is gestegen dat jouw woning op basis daarvan al maximaal 1/3 van de vereiste puntenaantal behaalt. Een rijksmonument levert bijvoorbeeld sowieso al 50 punten op!
  • Zoek een nieuwe huurder voor een langere termijn. Verhuur jij momenteel jouw woning tijdelijk in de vrije sector en loopt het huurcontract binnenkort af? Dan kun jij overwegen om actief op zoek te gaan naar een huurder die bereid is een langdurig contract aan te gaan, bijvoorbeeld voor drie jaar. Met een langdurig contract kan de huurder de huur niet tussentijds opzeggen, en ben jij verzekerd van huurinkomsten volgens de huidige regelgeving. Op die manier heb jij meer tijd om jouw vastgoedstrategie aan te passen aan de nieuwe regels. 
  • Investeer in de juiste woning voor verhuur. Lukt het jou niet om het puntenaantal van jouw woning voldoende te verhogen? En zul jij door de nieuwe regelgeving straks te veel huurinkomsten mislopen? Dan is het tijd om op een meer ingrijpende wijze jouw vastgoedstrategie te herzien. Afhankelijk van het huurcontract dat jij met jouw huurders hebt afgesloten, kun jij bijvoorbeeld besluiten om het contract (tegen betaling van een afkoopsom) te beëindigen en de woning (indien nodig, met huurders) te verkopen. Dit biedt jou de mogelijkheid om te investeren in een andere woning voor verhuur. 

Geen reden tot paniek, dus. Neem in plaats daarvan vandaag nog contact met ons op; samen bespreken we de beste verhuurstrategie voor jou. 

 

In dit scenario - evenals voor nieuwe vastgoedinvesteerders - zijn twee aspecten van de nieuwe regelgeving met name van belang:

1️. Investeer in nieuwbouw. Voor nieuwbouwwoningen die in het middensegment vallen, geldt straks een huurprijsopslag van 5 procent die tien jaar lang van kracht blijft. Deze woningen mogen dus worden verhuurd tegen de gereguleerde huurprijs plus 5 procent. Deze prijsopslag geldt voor alle nieuwbouwwoningen die na 1 januari 2024 worden opgeleverd en waarvan de bouw voor 1 januari 2025 is gestart.

2️. Waardeer buitenruimtes meer. Als jij van plan bent om te verhuren in de vrije sector, loont het om niet alleen naar het energielabel te kijken, maar ook naar de buitenruimte van de woning. Buitenruimtes zullen straks meer punten waard zijn.

De gevolgen voor jou als (beginnend) verhuurder Laten we er geen doekjes om winden: het wetsvoorstel Betaalbaar wonen maakt het niet eenvoudiger voor verhuurders. Maar als jij net wilt beginnen met vastgoed investeren - of juist een doorgewinterde verhuurder bent - kun jij de kennis van de nieuwe regelgeving uitstekend in jouw voordeel gebruiken.

Ontdek hoe jij kunt anticiperen op de veranderingen en het meeste uit jouw vastgoedinvesteringen kunt halen. Lees onze blog over het wetsvoorstel Betaalbaar wonen en het woningwaarderingsstelsel en neem actie voor de toekomst van jouw verhuurde woningen.

Jeroen Haring van Haring Verhuurmakelaar vertelt je graag uitgebreid hierover in een persoonlijk en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Wij houden de ontwikkelingen op de huurwoningmarkt nauwlettend in de gaten en geven je graag advies op maat. Daarbij denken we liever in mogelijkheden dan beperkingen!

Een nieuwe dienst van ons nu de tijdelijke huurcontracten worden afgeschaft.

Denk bijvoorbeeld aan “tijdelijk” verhuren aan Haring Verhuurmakelaar, uw makelaar, huurder en beheerder ineen.  Zo heeft u gegarandeerde maandelijks huurinkomsten, geen leegstand en zorgen wij kosteloos voor beheer. Uw woning wordt door ons verhuurd aan ons netwerk, wat bestaat uit gescreende en betrouwbare huurders die alleen tijdelijk willen huren. Deze multinationals, expats of ander “tijdelijk”:  woningzoekende ( nieuwbouw/ verbouw) bevindt zich al in ons netwerk en wij maken dan de beste match voor uw woning. Na elke wisseling van huurder kunt u beslissen of u door wilt gaan met verhuren of iets anders wilt gaan doen met de woning. Zeer flexibel en conform nieuwe wetgeving.