Nieuwe box 3 heffing vertraagd!

Onlangs is bekend geworden dat de nieuwe vermogensbelasting, die gebaseerd zou zijn op werkelijk behaalde rendementen, er niet voor 2027 zal komen. Dit nieuws komt voort uit een interview dat is gegeven aan NRC, waarin de staatsecretaris zijn twijfels uitte over de haalbaarheid van een heffing op basis van werkelijk behaalde rendementen.

 

Korte uitleg over box 3:

De box 3 heffing is onderdeel van de inkomstenbelasting en is van toepassing op het inkomen dat je hebt uit sparen en beleggen. Het gaat hierbij om het fictieve rendement dat je zou behalen op je vermogen, waarover je belasting betaalt. In box 3 wordt er geen onderscheid gemaakt tussen verschillende soorten vermogen, zoals spaargeld, aandelen, of een tweede huis. Al je vermogen boven de vrijstelling van €57.000 (per persoon in 2023) valt in box 3.

In box 3 betaal je belasting over een fictief rendement, dat is vastgesteld door de overheid. Dit rendement is gebaseerd op het gemiddelde rendement van de voorgaande vijf jaren. Over dit fictieve rendement betaal je vervolgens 30% belasting. Het werkelijke rendement dat je behaalt op je vermogen is hierbij niet van belang.

Belangrijk om te weten is dat er verschillende manieren zijn om de box 3 heffing te verminderen. Zo kun je gebruikmaken van de vrijstellingen, kun je sparen of beleggen in duurzame projecten en kun je investeren in je eigen woning.

De oude box 3-heffing levert de fiscus veel extra werk op, waardoor de invoerdatum van 1 januari 2026 al praktisch onhaalbaar was. Dit is later aangepast in het coalitieakkoord, maar nu blijkt dat er nog meer vertraging zal zijn. In het meest gunstige geval zal de staatsecretaris deze zomer met conceptwetgeving komen voor de nieuwe taks, maar de verwachting is dat er vanaf consultatie nog drie jaar nodig is voor wetgeving en uitvoering.

We houden u uiteraard op de hoogte van verdere ontwikkelingen.